The Pink Star Diamond

Top 10 Meest Opmerkelijke Veilingen in de Geschiedenis

Veilingen hebben door de eeuwen heen talloze opmerkelijke momenten gekend. Van kunstwerken die recordbedragen opleveren tot iconische objecten die hun weg vinden naar nieuwe eigenaren, deze veilingen hebben niet alleen geschiedenis geschreven, maar ook de grenzen van waarde en verzamelobjecten opnieuw gedefinieerd. Hier is een overzicht van de top 10 meest opmerkelijke veilingen in de geschiedenis.

1. Leonardo da Vinci's "Salvator Mundi" - $450,3 miljoen

In november 2017 brak Christie's alle records met de verkoop van Leonardo da Vinci's "Salvator Mundi" voor een verbazingwekkende $450,3 miljoen. Dit schilderij, dat lange tijd verloren werd gewaand, werd het duurste kunstwerk ooit verkocht op een veiling. De verkoop markeerde een mijlpaal in de kunstwereld en onderstreepte de blijvende invloed van da Vinci.

2. Pablo Picasso's "Les Femmes d'Alger (Version O)" - $179,4 miljoen

In mei 2015 werd Picasso's meesterwerk "Les Femmes d'Alger (Version O)" geveild bij Christie's voor $179,4 miljoen. Dit werk uit 1955 maakte deel uit van een serie van 15 schilderijen geïnspireerd door Eugène Delacroix's "De Vrouwen van Algiers". De verkoop vestigde een nieuw record voor het duurste schilderij van Picasso en benadrukte zijn blijvende aantrekkingskracht.

3. Edvard Munch's "De Schreeuw" - $119,9 miljoen

Edvard Munch's iconische werk "De Schreeuw" werd in mei 2012 bij Sotheby's geveild voor $119,9 miljoen. Dit was een van de vier versies van het schilderij en de enige die in privébezit was. De verkoop benadrukte de universele aantrekkingskracht van dit expressieve meesterwerk.

4. Alberto Giacometti's "L'Homme au doigt" - $141,3 miljoen

In mei 2015 brak Alberto Giacometti's bronzen sculptuur "L'Homme au doigt" (The Pointing Man) het record voor het duurste beeldhouwwerk ooit verkocht op een veiling. Het werd bij Christie's geveild voor $141,3 miljoen, wat de invloed van Giacometti in de moderne kunstwereld bevestigde.

5. Vincent van Gogh's "Portrait of Dr. Gachet" - $82,5 miljoen

In mei 1990 werd Vincent van Gogh's "Portrait of Dr. Gachet" verkocht bij Christie's voor $82,5 miljoen. Dit portret, geschilderd in de laatste maanden van Van Gogh's leven, is een van de meest beroemde werken van de kunstenaar en de verkoop onderstreepte de tijdloze aantrekkingskracht van zijn oeuvre.

6. Jean-Michel Basquiat's "Untitled" - $110,5 miljoen

In mei 2017 werd Jean-Michel Basquiat's "Untitled" uit 1982 bij Sotheby's verkocht voor $110,5 miljoen. Dit maakte Basquiat de eerste Amerikaanse kunstenaar na Andy Warhol die de grens van $100 miljoen overschreed, en bevestigde zijn status als een van de meest invloedrijke kunstenaars van de late 20e eeuw.

7. Mark Rothko's "No. 10" - $81,9 miljoen

In mei 2015 werd Mark Rothko's abstracte schilderij "No. 10" geveild bij Christie's voor $81,9 miljoen. Rothko's werken, bekend om hun emotionele intensiteit en gebruik van kleur, blijven bijzonder gewild bij verzamelaars over de hele wereld.

veiling jurk8. Marilyn Monroe's "Happy Birthday" Jurk - $4,8 miljoen

In november 2016 werd de jurk die Marilyn Monroe droeg tijdens haar beroemde "Happy Birthday" optreden voor president John F. Kennedy verkocht bij Julien's Auctions voor $4,8 miljoen. Dit iconische kledingstuk is een van de meest herkenbare stukken uit de Amerikaanse cultuurgeschiedenis.

9. The Pink Star Diamond - $71,2 miljoen

In april 2017 brak de "Pink Star" diamant het record voor de duurste edelsteen ooit verkocht op een veiling. De 59,6-karaat roze diamant werd bij Sotheby's in Hong Kong verkocht voor $71,2 miljoen, wat de zeldzaamheid en waarde van deze spectaculaire steen benadrukte.

veiling boek10. The Codex Leicester van Leonardo da Vinci - $30,8 miljoen

In november 1994 kocht Bill Gates de "Codex Leicester," een wetenschappelijk manuscript van Leonardo da Vinci, bij Christie's voor $30,8 miljoen. Deze aankoop markeerde niet alleen een belangrijk moment in de veilingwereld, maar ook in de technologie-industrie, aangezien Gates de pagina's van het manuscript later digitaliseerde en beschikbaar stelde voor het publiek.

Conclusie

Deze opmerkelijke veilingen weerspiegelen niet alleen de immense waarde die aan bepaalde kunstwerken en objecten wordt gehecht, maar ook de fascinatie en passie die verzamelaars en liefhebbers van over de hele wereld hebben voor deze unieke stukken. Elke veiling vertelt een verhaal van culturele en historische betekenis, en draagt bij aan de voortdurende evolutie van de markt voor zeldzame en waardevolle objecten.